top of page
Yazarın fotoğrafıAlper Akpeçe

Proje Yönetimi Yeteneğinizi Geliştirerek İş Hayatınızda Fark Yaratın

Güncelleme tarihi: 17 Eyl


Proje Yönetimi

Üniversiteden yeni mezun oldunuz ve iş hayatına adım attınız.


Şimdi, başarılı bir kariyer inşa etmek için atmanız gereken adımlar var.


Bu adımlardan biri de proje yönetimi yeteneğinizi geliştirmek. Peki, neden proje yönetimi bu kadar önemli ve nasıl geliştirebilirsiniz?



Proje Yönetimi Nedir ve Neden Önemlidir?


Proje yönetimi, belirli bir amaca ulaşmak için gereken planlama, organizasyon, zamanlama ve kontrol süreçlerinin tümüdür. İş dünyasında, bu yetenek size projelerinizi zamanında ve elinizdeki imkanlar dahilinde tamamlama fırsatı verir. Aynı zamanda, ekip çalışmasını ve liderlik yeteneklerinizi de geliştirir.


Proje Yönetimi Yeteneğinizi Geliştirmek için Adımlar:


1. Eğitim Alın veya Eğitimler Araştırın

   - Proje yönetimi üzerine online kurslar veya sertifika programlarına katılabilirsiniz.  Konu üzerine yazılan blog yazıları veya eğitimleri araştırabilirsiniz.


2. Deneyim Kazanın:

   - Proje yönetimi deneyimi, kitaplardan öğrenilemeyecek bir şeydir. Gemilerde üzerinize düşen görevlerinizin her birini bir proje olarak ele alın. Böylece küçük küçük projelerle başlamış olursunuz, Not alın, hatalarınızı ve başarılarınızı kayıt edin ve deneyim kazandıkça daha büyük hedefler koyun.


3. Proje Yönetimi Araçlarını Kullanın:

   - Trello, Asana veya Microsoft Project gibi bilgisayar programlarını inceleyin, projelerinizi düzenli bir şekilde yönetmenizi sağlayan bu programları kullanın. Bu araçları öğrenerek işlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.


4. Zaman Yönetimi ve Organizasyon:

   - Proje yönetimi, iyi bir zaman yönetimi gerektirir. Kendinizi organize etmeyi ve işleri önceliklendirmeyi öğretir.


Genç Profesyoneller İçin Proje Yönetimi İpuçları:


- Esnek Olun: Planlar her zaman istediğiniz gibi gitmeyebilir. Bu durumda esnek olup çözüm üretmek önemlidir.

- İletişimi Güçlendirin: İyi bir proje yöneticisi, ekibiyle sürekli ve etkili iletişim kurabilendir. Sorunları ve çözümleri açıkça ifade edin. Sadece sizden daha yüksek kıdemde olanlar değil, bir fiil işi yapan personel ile de iletişim kurun. Çoğu zaman çok basit görünen işlerin ölümcül kazalara sebebiyet verdiğini bilin ve her yapılan işe aynı ciddiyette yaklaşın.

- Kendinizi Geliştirin: Proje yönetimi sürekli gelişim gerektirir. Yeni trendleri ve metodolojileri takip ederek yeteneklerinizi güncel tutun. Gemi içinde yapılan işlerde alternatif çözümler üretmeye çalışın. Özellikle görev alanınızda bulunan her bir elektronik cihaz, alet ve dizayn için “Neden burada, Ne işe Yarıyor, Nasıl Çalışıyor, Niçin var, “ sorularına cevap verecek kadar bilgi sahibi olun.


Bir geminin Köprü üstünü tanımak, kullanılan cihazların fonksiyonlarını ve sınırlarını öğrenmek için dahi bir kaç kontrat geçirmeniz gerektiğini göreceksiniz. Araştırıp öğrendikçe ne kadar az bildiğinizi kavrayacak ve bir o kadar daha fazla araştırma isteği duyacaksınız. 


İş hayatına yeni atılmış bir genç olarak, proje yönetimi yeteneğinizi geliştirmek sizi bir adım öne taşıyacaktır. Eğitim alarak, deneyim kazanarak ve doğru araçları kullanarak bu yeteneği edinebilir ve kariyerinizde başarılı bir yol çizebilirsiniz. 


Yüksek hedeflere ulaşabilmek için küçük basamakları birbir ve sindirerek çıkmalısınız. Meslek hayatınızın ilerleyen yıllarında Başarı hedefliyor iseniz, İyi bir Kaptan veya İyi bir Baş Mühendis olmak ilk hedefiniz olmalıdır.


Pruvanız Neta Olsun,


Sevgilerimle,


Kpt. Alper Akpeçe 

45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page