top of page
Yazarın fotoğrafıAlper Akpeçe

MLC 2006 İçin Yeni Kurallar 23.Aralık.2024

Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC, 2006) kapsamında yapılan bu değişiklikler, denizcilerin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik önemli adımlar içeriyor ve özellikle COVID-19 salgını sırasında ortaya çıkan zorlukları gidermeyi hedefliyor. 23 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu yeni kurallar, işe alım süreçlerinden tıbbi bakım koşullarına kadar çeşitli alanlarda iyileştirmeler sağlayacak. 

Maddelere göre yenilikler ; 

İşe alım ve yerleştirme  


  • Denizcilere, işe alım öncesinde veya işe alım sürecinde, denizcilerin maddi kayıplarını telafi etmek için özel işe alım ve yerleştirme kuruluşları tarafından oluşturulacak mali koruma sistemi kapsamına alınacaktır. 


Geri gönderme


  • Üye Devletler, terk edilmiş denizcilerin derhal ülkelerine geri gönderilmesini kolaylaştıracak . Kendi topraklarında veya kendi bayraklarını taşıyan bir gemide terk edilmiş denizcilerin yerini almak üzere görevlendirilen denizcilere MLC, 2006 kapsamındaki hak ve yetkilerinin tanınmasını sağlamak için işbirliği yapılacaktır.


 

Konaklama ve dinlenme tesisleri / Kıyı tabanlı sosyal tesislere erişim 


  • Denizcilere gemide uygun sosyal bağlantılar sağlanacak,

  • Gemi sahipleri, makul ölçüde uygulanabilir olduğu sürece, gemilerindeki denizcilere, varsa makul miktarda ücret karşılığında internet erişimi sağlayacaktır. 

  • Liman Devletleri de limanlarındaki ve ilgili demirleme yerlerindeki gemilerdeki denizciler için aynı uygulamayı yerine getirecektir. 


 

Yiyecek ve ikram


  • Denizcilere kaliteli içme suyu ücretsiz olarak sağlanacaktır.

  • Verilen öğünler dengeli olacaktır. 

  • Gıda ve içme suyu temini; miktar, kalite, besin değeri, nitelik ve çeşitlilik açılarından denetlenecektir.


 

Gemide ve karada tıbbi bakım


  • Denizciler, acil tıbbi bakıma ihtiyaç duydukları halde derhal gemiden indirilecek ve özellikle ciddi yaralanma veya hastalık, kırık kemikler, şiddetli kanama, kırık veya iltihaplı dişler veya ciddi yanıklar, gemide tedavi edilemeyen şiddetli ağrı ve intihar riski gibi durumlarda karadaki tıbbi tesislere erişimleri sağlanacaktır.

  • Üye Devletler, gemide ölen denizcilerin bedenlerinin veya küllerinin gemi sahibi tarafından ülkelerine geri gönderilmesini kolaylaştıracaktır. 


 

Sağlık ve güvenlik koruması ve kaza önleme


  • Denizcilerin, özellikle kadın denizcilerin sayısının artması nedeniyle, uygun boyutlarda kişisel koruyucu ekipmanlar bulundurulacaktır.

  • Denizcilerin tüm ölümleri kayıt altına alınmakta ve her yıl ILO'ya raporlanmakta ve ilgili veriler yayınlanacaktır.


 

Finansal güvenlik 


  • Mali güvenceye ilişkin belge, gemi sahibinden farklı ise kayıtlı malikin adını da içerecektir.


 

Bu değişiklikler, denizcilik sektöründe daha iyi çalışma koşulları sağlamak ve denizcilerin güvenliğini arttırmak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Yıl sonunda yürürlüğe girecek olan bu kurallar, denizciler ve gemi sahipleri için yeni standartlar belirleyecek ve uygulamaya yönelik denetimler de artırılacak.


Yıl sonunda devreye girdiğinde denetlemelerin kapsamına alınacak olan yukarıda bahsi geçen yeni kurallar hakkında çalışmaların vakit geçirmeksizin yerine getirilmesi olası kayıplara sebeb olmamak açısından önemlidir.




mlc 2006
mlc2006 new rules

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page