top of page
Yazarın fotoğrafıAlper Akpeçe

MARITIME LABOUR CONVENTION 2006 AS AMENDED (MLC)FINANCIAL SECURITY REQUIREMENTS

MLC 2006 Finansal Güvence Gereklilikleri;



Denizcilik sektörünün küresel ölçekte doğası göz önüne alındığında, farklı koşulları sebebiyle ulusal iş kanunlarından muaf tutulabileceği benimsenerek, denizcilerin özel korumaya ihtiyaç duyduğu yaygın olarak kabul edilmiştir.


Denizcilik Çalışma Sözleşmesi, 2006 (MLC), diğer adıyla Denizcilerin Hakları Bildirgesi, tüm denizciler için insana yakışır çalışma ve yaşam koşulları sağlamak amacıyla, mevcut 68 denizcilik çalışma sözleşmesi ve tavsiyesinin yanı sıra daha genel temel ilkeleri bir araya getiriyor ve bunlara dayanıyor. 


MLC, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) gemi emniyeti, güvenliği ve kalite gemi yönetimine ilişkin standartları (SOLAS, STCW ve MARPOL vb.) gibi düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır.


18.Ocak.2007 Tarihinden sonra MLC Sözleşmesine taraf olan veya olması gereken gemilerde Armatörün, çalışanların hakklarını finansal olarak güvence altında aldığına dair 2 adet sertifika bulundurması zorunluluğu getirilmiştir. 


Bu sertifikalar ;


  1. Gemi sahiplerinin mürettebatın ülkelerine geri gönderilmesine ilişkin yükümlülükleri, yiyecek, konaklama ve tıbbi bakım gibi temel ihtiyaçlar ve dört aya kadar ödenmemiş sözleşmeden doğan ücretler ve gemiyi terk etme durumlarındaki haklarını garanti alan sertifika,


  1. İş sözleşmesinde veya toplu sözleşmede belirtilen mesleki yaralanma, hastalık veya tehlike nedeniyle ölüm veya uzun süreli sakatlık için sözleşmeye bağlı ödemelerinin, finansal olarak garanti altına alındığını gösteren sertifikadır.


Eğer Gemi Bayrak devleti MLC kurallarını tanımış veya Gemi MLC ‘nin yürürlülükte olduğu bir Uğrak Limanında bulunuyor ise yukarıda bahsi geçen geçerli sertifikaların gemide bulundurulması gereklidir. Ancak bunların aksi halinde MLC’ye taraf olmayan devletlerin gemileri, taraf olmayan devletlerin limanlarına uğrak yapmaları halinde bu sertifikaların mecburiyeti sorgulanmaz. 


Sözleşmede gemi olarak yapılan tanım çok geniş tutulmuş olup bazı istisnalar hariç, uluslararası sefer yapmasa dahi 200 gt'tan küçük gemiler de dahil olmak üzere, tüm Ticari Faaliyette bulunan gemiler kapsam altına almıştır. Ancak Taraf devletlere ibazı stisnai hakklar kullanma yetkisi  tanınmıştır.


Sertifikalar Klüpler tarafından düzenleniyor olup, gemi bazında arattırılabilecek şekilde web sitelerinde yayınlamaktadır. Ancak Bayrak Devletleri kendi sicilindeki gemilerin sertifika kopyalarını yetkili ilan ettikleri makamlara verilmesini de talep edebilir.


Klüpler sigortayı yaparken bazı sınırlı istisnalar uygulayabilirler. Bu istisnalar “MLC Extension Clause” içerisinde bahsedilen savaş, nükleer, biyokimya ve siber riskler ile yaptırımlarla ilgilidir. 


Mesleki yaralanma sebebiyle doğan sorumluluk normal şartlarda standart sigorta kapsamında değerlendirilir. Gemi kazası dahil olmak üzere ülkeye dönüş ve ödenmeyen ücretler kural kapsamına girer. Ancak gemi sahibinin mali temerrüdü nedeniyle gemiyi terk etmesinden kaynaklanan, ülkeye dönüş ve vadesi geçmiş ücretler P&I kapsamının dışında kalır.


Peki Kurala göre Klüp kapsamı dışında kalan ödenmeyen ücretler ve ülkeye geri dönüş masrafları nasıl karşılanır? 

MLC istisnalar maddesine göre Klüplerin düzenlediği Sertifika uyarınca denizciler tarafından yapılan tazminat taleplerinin ödeneceği öngörülmektedir. Madde, Kulübün denizcilere ödediği tazminatların, kuralların sağladığı teminat kapsamı dışında kalması durumunda Üyelere, Kulüplerine tazminat ödeme yükümlülüğü getirmektedir. Bu durum, gemi sahiplerinin mürettebatlarını terk etmesinden kaynaklanan mali sonuçlara, Klüplerin katlanma riskini en aza indirecek bir önlemler alınması temeline dayanmaktadır.


Temel prensip; gemi sahiplerine mürettebat riskleri için P&I teminatı sağlayan sigorta şirketlerinin aynı zamanda gemi sahiplerine MLC Sertifikaları da sunması şeklindedir. Ancak MLC Sertifikası vermek istenmemesi veya sertifikanın klüp tarafından sağlanamaması durumunda üye, sertifikayı başka Klüplerden sağlama yolunu tercih edebilir. Böyle bir durumda Sertifika sağlayan Klüp, başka bir sigorta şirketi tarafından üstlenilmesi gereken yükümlülüklerin sorumluluğunu kabul etmiş olur. 


Gemi adamına sertifikalar kapsamında yapılan ödemelere muafiyet uygulanmaz. Klüp tarafından gemi sahibine sağlanan teminat her türlü muafiyete tabi olsa dahi, muafiyetsiz şekilde gemi adamına ödeme yapılır, muafiyet tutarı sigortayı yaptıran gemi sahibinden Klüp tarafından geri tahsil edilir. 


Bazı Gemi Sahipleri, mürettebat yönetimini Aracı Müretebat Firmalarına “Crew Management Co.” devredebilir. Aracı firmanın iflas veya sair sebeblerle mürettebata ödeme yapmaması durumunda, gemi sahibi mürettebata ödeme yapmaktan sorumlu olamaya devam edecektir. Bu sertifikalarda yapılan anlaşma gereği Kulübün denizcilerin taleplerini karşılaması durumunda ise, Klübün üyesinden tazminat talep etme hakkı vardır. Gemi sahibinin de iflas etmesi durumunda ise zarar Kulüp üzerinde kalacaktır. 


Mürettebatın hak edişine dair düzenleme 2.5.2 uyarınca gereken teminat, dört aya kadar borçlu olunan sözleşmeden doğan ücretler ve haklar içindir. Standart 2.5.2.2(c)'de tanımlandığı gibi, ancak gemi sahibinin "en az iki aylık bir süre boyunca sözleşmeye bağlı ücretleri ödememesi halinde, bu sürede dahil tutularak gemi adamıyla bağlarını tek taraflı olarak kesmesi" durumunda mürettebatın bir talep hakkı doğar. 


Teminat dahilinde ifade edilen Hak Ediş; “gemi sahibinin iş sözleşmesi, ilgili toplu iş sözleşmesi veya Bayrak Devletinin ulusal kanunu uyarınca denizciye borçlu olduğu ödenmemiş ücretler ve diğer haklar için, söz konusu ödenmemiş ücretlerin dört ayı ve herhangi bir ödenmemiş ücretin dört ayıyla sınırlı olmak üzere ödenmemiş hakları” ifade eder. “Hak” terimi, denizcinin talep edilen tutarları geri almak için yasal olarak uygulanabilir bir hakka sahip olması gerektiğini belirtir.Bu nedenle, mali güvence kapsamında ücret talep etme hakkı, yalnızca gemide görev yapan denizciler için geçerlidir. 


Kural 4.2, denizcilerin istihdam sırasında ve ülkelerine geri gönderilmelerine kadar meydana gelen mesleki yaralanma, hastalık veya tehlike nedeniyle ölmeleri veya uzun süreli sakatlıkları ile ilgili sözleşmeden doğan talepler için geçerlidir.


Sözün özü, MLC ile denizcilik sektörüne giren gereklilikler ile ilgili Armatör’ün sorumluluklarını Klüp tarafından güvence altına alınmasına ilişkin Sertifikaların var oluş sebebleri ve sonuçları hakkında kısa bir bilgilendirme yazmaya çalıştım.


Saygılar ve Sevgiler


Alper Akpeçe 92’Gv

YDORUHU1909 


115 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

תגובות

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
bottom of page