top of page

Gemi Kaptanı Olarak Gemi Yönetimi

Bu yazımda, bir gemiye kaptan olarak atanmak ve geminin idaresini teslim almaktan bahsetmek istiyorum.


Her teslim aldığım gemiyi bir proje olarak görmenin doğru olduğunu düşünüyorum. Gemi, tamamen bilimsel esaslara göre inşa edilmiş; matematik, fizik, kimya, iktisat ve sosyal bilimlerin tamamı ile idare edilen bir projedir.


Bir gemiye ayak bastığınızda, bu projeyi iki ayrı yaklaşımla ele alabilirsiniz. Eğer daha önce gittiğiniz ve personelini tanıdığınız bir gemi ise benim tercihim Tuckman Merdiveni yaklaşımıdır.


Tuckman Merdiveni yaklaşımı beş basamaktan oluşur:


  1. Oluşum: Bu aşama, gemiye katılımınızla birlikte, bir kısmını tanıdığınız, bir kısmı ile de yeni karşılaştığınız personelinizle bir araya gelme ve tanışma evresidir. Zaten sizin hakkınızda mutlaka bazı önyargılar olacağından, bu tanışma safhası, gemiden ayrılıncaya kadar geçecek süreçte ekibinizle neleri yapıp yapamayacağınızı gösteren en önemli aşamadır.


  2. Karmaşa: Bu aşamada, personelinizin yeteneklerini, geminizin performansını ve kendi hedeflerinizi belirlemiş olursunuz. Gemiyi daha önceden bildiğiniz için, zaten kafanızda belirlediğiniz ve geminin mevcut durumuna göre yapılması gerekenleri netleştirdiğinizde bu karmaşa sona erecektir.


  3. Düzenleme: Hedefler kafanızda belirlenmiştir. Bu aşama, planların hayata geçirilmesi sürecidir.


  4. Performans: Planlama dâhilinde süreçleri değerlendirir, hedeflere ulaşma ve personelinizin yeterliliklerini gözden geçirirsiniz. Artık hem geminizin hem de personelinizin kapasitesini tam olarak biliyorsunuzdur.


  5. Çözülme: Geminize verdiğiniz hizmetin sonuna gelmişsinizdir. Ayrılma vaktiniz gelmiştir. Elbette yarım kalan işler olacaktır, ancak bu aşama aynı zamanda kendinizi değerlendirip sevdiklerinizle huzur içinde vakit geçireceğiniz zamanların yaklaştığını simgeler.


Eğer ilk kez atandığım ve personeline aşina olmadığım bir gemiye atanmışsam, tercihim Drexler-Sibbet yaklaşımıdır. Bu, yedi basamaktan oluşan bir yaklaşımdır:


  1. Oryantasyon: Bu aşamada gemiyi, sistemleri ve personeli tanımak için kendime minimum bir hafta oryantasyon süresi tanırım.


  2. Güven Oluşumu: Geminin kabiliyetlerini, elimdeki imkânları ve personelin kapasitesini ölçerek, planlamalarda ne kadar ileri gidebileceğimi belirlerim.


  3. Hedefleri Tanımlama: Planlamama göre hedefleri belirler, bu hedeflere ulaşmak için gereken organizasyonu yaparım. Özellikle 2. Kaptan ve Baş Mühendisim ile bu planlamayı tartışarak hedefleri kesinleştiririm.


  4. Bağlılık: Takım çalışmasıyla belirlenen hedefler, aynı zamanda huzurlu bir çalışma ortamını sağlar. Nihai hedefi küçük adımlara böldüğümüzde, ulaşılan her küçük başarı, akşam yemeğinde takımın yüzünü güldürecektir.


  5. Uygulama: Takım birlikte çalıştıkça, uygulamalar daha hızlı gerçekleşir. Artık yalnızca kontrol ve süreçleri takip ederek, gerektiğinde ufak dokunuşlar yaparak ilerlemenin keyfini çıkarabiliriz.


  6. Yüksek Performans: Bu aşama, değerlendirme, ödüllendirme ve gerekiyorsa sahada personel değişimi yapılacak noktadır. Her personel, en başarılı olduğu noktada mücadele eder.


  7. Yenileme: Takım içinde yenilikler yapılabilir; dışarıdan oyuncu transferi veya sizin içinse tatil başlangıcını ifade eder.


Bu yazımla, bilimin sunduğu faydaları ile mesleki yaklaşımın nasıl bir araya getirebileceğimize dair bir örnek vermek istedim. Umarım faydalı olmuştur.


Sevgilerimle,

Alper Akpeçe


Gemi Kaptanı Olarak Gemi Yönetimi

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Bize Ulaşın

YDO RUHU

Bu sayfada görmek istediklerinizi,

Fikirlerinizi Bizimle Paylaşın   

YDO okul brövesi

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page