top of page
Yazarın fotoğrafıAlper Akpeçe

Bir Balkanlar Hikayesi

Güncelleme tarihi: 17 Eyl

Hakan KARAKAYA, 80'Gv


Evlad-i Fatihan olarak da bilinen Balkanları Turistik olarak bir çok kez gezdim. (Kosova, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk) ..


Arnavutluk- Yunanistan güney sınırında Eskiden Yanya (şimdi ki adi Ioannina) Eyaletine bağlı Leskovik kazasının Raday köyünden, benim Hanim ve Ailesi.


1912’deki Yunan saldırısında Yunanlılar köyü yakınca, bizimkiler her şeylerini akrabalarına bırakıp, Baskente Istanbul’a göçmüşler. Sonra, 1945’de Enver Hoca sınırları kapatıp, Açık hava hapishanesine çevirmiş ülkeyi. Enver Hoca terki diyar yaptıktan sonra normalleşme başladı ve Bizimkilerin yıllarca mektup ile süren akraba ilişkisi , fiziki gidip gelmeye dönüverdi.

Ben Ailenin Damadı olarak halen Arnavutçayı unutmayıp konuşan aile büyüklerini toplayıp, son 10 seneden beri Araba ve Rehber kiralayıp, Arnavutluğu baştan sona gezerek, bizimkilerin Köylerine gidiyoruz.

Bizi Krallar gibi karşılayıp çok iyi ağırlıyorlar.


Küçük bir anımı yazayım:


Covid salgınından 1 sene önce Leskovik'teyiz, günlerden Cuma.


Kasabada Osmanlı'dan kalma bir cami var. Enver Hoca'dan sonra tadilattan geçip ibadete açılmış. Ben merak ettim, kayınbiraderi ve evin genç delikanlısını yanıma alıp Cuma namazı kılınıyor mu diye camiye gittim.

Cami kilitliydi. Bütün kapıları çaldım. Sonunda Arnavut imam dışarı çıktı.

"Neden cami kilitli, Cumaya geldik" dedim.

İmam az biraz Türkçe biliyor. "Sizden başka cemaat yok" dedi.

"Üç kişiyiz, yeterli" dedim.

Sevindi ancak "Hutbe Arnavutça" dedi.

"Sorun yok, dinleriz" dedim.


Bizim sesleri duyan, yakındaki kafede oturanlar merak edip dışarıdan bizi izlediler. Çıkınca kafede muhabbet ettik. "Enver Hoca ve kötü günler geride kaldı. En azından Cuma günleri gelin, kaynaşın, cemaat olun, birliğinizi, dirliğinizi yükseltin" dedim.


Geçen sene Ağustos sonunda yine kasabaya uğradım. Arnavut imam, artan cemaatin katılımından mutluydu.


Makedonya - Arnavutluk tarafına gitmek isteyenler bana özelden yazsınlar, Gezi Rotalarını ve faydalı bütün bilgileri, detayları paylaşırım.


122 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page