top of page
Yazarın fotoğrafıAlper Akpeçe

BDR - Hava Yağlaması

Güncelleme tarihi: 17 Eyl

Gemilerde kabarcıklı sürtünme azaltma (Bubbly Gear Reduction - BDR), geminin suda hareket ederken karşılaştığı direnci (sürüklenmeyi) gövde boyunca hava kabarcıkları enjekte ederek azaltan bir tekniği ifade eder. Bu kabarcıklar, geminin gövdesi ile su arasında ince bir hava tabakası oluşturarak sürtünmeyi azaltır ve yakıt verimliliğini ve hızını artırmaya yardımcı olur.


Küresel olarak giderek daha sıkı hale gelen çevre düzenlemeleri arasında, nakliye verimliliği artırmak ve emisyonlarını azaltmak için çeşitli yenilikçi yollar entegre ediyor. Yakıt tüketimini ve dolayısıyla daha düşük emisyonları azaltmanın daha az bilinen yollarından biri hava yağlamasıdır. (Air Lubrication) Peki bu tam olarak nasıl çalışır?


Gemilerde hava yağlaması nedir?


19. yüzyıldan kalma bir teknik olarak bilinen hava yağlaması, bir geminin gövdesi ile su arasındaki sürtünme direncini azaltmak için düzgün bir hava yastığının oluşturulmasını tanımlar. Bu, hava tahliye ünitelerindeki (ARU'lar) su ve havanın etkileşiminin, bir geminin düz tabanının tüm uzunluğunu kaplayan bir mikro kabarcık halısı oluşturduğu 'kesme' adı verilen doğal bir olguya yol açar, Silverstream Technologies'den Noah Silberschmidt North Club'a açıkladı.


Çapı 1-3 mm olan bu mikro kabarcıklar, gövdenin altındaki hava tahliye üniteleri (ARU'lar) tarafından üretilir, boyutları düzgündür ve birleşmez veya toplanmaz. Sistem genellikle hava koşullarından etkilenmez ve geminin normal operasyonel profilini olumsuz yönde etkilemez.


Hava Yağlaması

BDR hakkında bazı önemli noktalar şunlardır:


Mekanizma: Hava kabarcıkları, geminin gövdesi ile su arasındaki teması azaltarak gövdenin etrafında daha az türbülanslı akış oluşturur ve sürtünme sürtünmesini azaltır.

Verimlilik: Sürüklenmedeki bu azalma, geminin hızını korumak için daha az güce (ve dolayısıyla daha az yakıta) ihtiyaç duyması anlamına gelir. Bu, önemli yakıt tasarrufu ve daha düşük emisyonla sonuçlanabilir.


Pratik Uygulamalar: BDR teknolojisi, özellikle tankerler ve dökme yük gemileri gibi küçük verimlilik kazanımlarının bile önemli tasarruflara yol açabileceği ticari gemilerde test edilmekte ve uygulanmaktadır.,


Zorluklar: BDR sistemlerinin uygulanması, kabarcıkların enjeksiyonunun gövdeyi etkili bir şekilde kaplamasını sağlamak için optimize edilmesini ve kabarcık üretim sisteminin enerji maliyetlerini ve karmaşıklığını yönetmeyi içerir. Çevresel Etki: Azaltılmış yakıt tüketimi daha az sera gazı emisyonuna dönüşür ve bu da BDR'yi deniz taşımacılığı için umut vadeden bir yeşil teknoloji haline getirir.


Bazı gemiler BDR sistemleriyle başarıyla donatıldı ve teknolojiyi geliştirmek ve daha yaygın hale getirmek için daha fazla araştırma devam ediyor.

bdr

Asya ve Avrupa arasındaki önemli ticaret yollarına konuşlandırılacak MSC gemilerinin bir kısmı Silverstream® Sisteminin kurulumu ile 220 milyon sterline kadar yakıt maliyeti tasarrufu hedeflenmektedir. Çevresel çıktılar olarak ise; gemilerin ömrü boyunca tahmini 1,6 milyon tonluk karbon emisyonu azaltımı, doğrudan teknolojinin kurulumuna atfedilemekte ve bu da 350.000 arabanın yıllık emisyonuna eşit olduğu hesaplanmaktadır.


Silverstream Almanya'nın Meyer Werft Tersanesi'nden hava yağlama sistemini yeni bir Carnival Corporation Excel sınıfı yolcu gemisine kurmak için bir sipariş aldığını da açıkladı. Bu sözleşme, Silverstream'in yolcu gemisi şirketiyle olan ilişkisini, teknolojinin Princess Cruises gemisi Diamond Princess'e kurulduğu 2017 yılına dayandırıyor.


2023 Ekim ayının başında teknoloji grubu Wärtsilä, hava yağlama sistemini A.P. Moller-Maersk'e ait bir konteyner gemisinde deneme planlarını duyurdu. Proje ayrıca sistemin Maersk'in metanol yakıtlı gemileri için potansiyel uygulamasına odaklanacak. 2024'ten itibaren teslim edilecek sekiz adet 16.000 TEU konteyner gemisi inşa etmek için Hyundai Heavy Industries ile sözleşme imzalanması ve 2025'te dört gemi için daha opsiyon verilmesi izledi.


Silverstream on yıldan uzun süredir faaliyet gösteriyor ve Shell tarafından desteklenen bir girişim olan Danebrog Rederi tankeri MT Amalienborg'daki teknolojisinin ilk deneme kurulumundan bu yana uzun bir yol kat etti. Şirketin açıkladığı gibi, bir geminin operasyonu için en büyük enerji maliyeti, gövde ile su arasındaki sürtünme direncidir. Gövdedeki hava tahliye ünitelerinden gelen hava kesilerek, geminin tüm tabanını kaplayan bir 'kabarcık halısı' oluşturularak sürtünme direnci azaltılır ve bunun sonucunda daha düşük yakıt tüketimi ve emisyon elde edilmektedir.


Sektörde daha verimli, daha çok çevreye duyarlı gelişmeler her geçen gün hayata geçirilmeye, denemeye ve sonuç alınmaya devam edilmektedir.


Sevgi ve Saygılarımla,


Alper Akpeçe



125 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page