top of page
Yazarın fotoğrafıKIVANÇ ERGÖNÜL

Azmin Simgesi: Koi Balıkları

Güncelleme tarihi: 17 Eyl

Koi balığı aşk, adanmışlık, sabır, başarı ve dengenin simgesidir.Koi, akıntının tersine yüzmesiyle bilinen bir tatlı su balığıdır. akıntıya karşı yüzdüğü halde son derece zarif olan koi, uzakdoğulular için başarıyı ve azmi simgeler.

Çin mitolojisi'ne göre akıntısı en güçlü olan Yangtze nehri'nde akıntıya karşı yüzebilen ve nehrin karşısındaki şelaleden yukarı tırmanmayı başarabilecek güç ve dirayete sahip olan koi balıkları ejderhaya dönüşmektedir.

Bu hikaye, koi balığının sembolizmine, gücün ve mücadeleci kişiliğin yanı sıra, tekamül etmeyi, zenginliği, uzun bir yaşamı, bağımsızlığı ve ihtirası da eklemektedir.

Çin ve Japon kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Derler ki bir koi yakalandığında, boynuna vurulacak bıçağın darbesini, tıpkı bir samuray gibi çırpınmadan beklermiş. Buradan da anlaşılabileceği üzere koi balıkları zorluklarla mücadele edebilmeyi ve gücü simgeler.

Çin ve Japon söylencelerine göre vaktiyle sarı nehir'de binlerce koi balığından oluşan bir sürü, akıntıya karşı yüzmeye başlar ve bu zorlu mücadele, sürüdeki balıkları her geçen gün daha da güçlendirir.

Sürü sonunda sarı nehrin en başına ulaşmayı başarır fakat nehir burada yukarılarda bir şelaleden dökülmektedir ve tahmin edeceğiniz üzere, şelale boyunca yukarı doğru yüzerek nehrin kaynağına ulaşmak imkansıza yakındır.

Sürüdeki balıkların büyük bir kısmı bu noktada mücadeleyi bırakır ve geri dönerler. ama bazı koiler mücadeleyi bırakmaz ve dökülen sulardan yukarı yüzmeye devam ederler. ve bu grubun içinden bir tanesi tam 100 yıl uğraştıktan sonra şelalenin tepesine atlamayı başarır. Azminin ve kararlılığının ödülü olarak tanrılar bu koi'yi altın renkli bir ejderhaya çevirirler. O şelaleye de ejderha geçidi adı verilir ve rivayet odur ki bu şelaleden tırmanmayı başarıp yukarı atlayabilecek güç ve dirayete sahip olan koi balıkları ejderhaya dönüşecektir.Bu mitolojik hikaye, çoğu mitolojik hikaye gibi, insanın yaşamı boyunca yaptığı yolculuk için uygun bir metafor görevi görüyor.

- Akıntıya karşı (upstream) yüzen bir koi balığı figürü, bir mücadele içinde olduğunuz ve mücadeleden vazgeçmediğiniz ya da zorlukların üstesinden geldiğiniz ve akıntıya karşı yüzmeye devam etmek için güç kazandığınız,


-Akıntıyla birlikte/akıntının yönüne (downstream) yüzen bir koi balığı figürü, henüz zorluklarla mücadele etmek için yeterli gücü toplayamadığınız ya da hayatta arzuladıklarınızı başardığınız ve artık tembel tembel bayır aşağı yüzdüğünüz anlamına gelir.

Koi balıklarının renkleri de farklı anlamlar taşır.

Siyah koi, ailede "baba"yı simgeler ve bir zorluğun üstesinden başarıyla gelme anlamını taşır.

Kırmızı koi genelde aşkla ilişkilendirilir. ama öylesine bir aşkla değil, tutkulu bir aşkla... haliyle cesaretin ve gücün sembolüdür. kırmızı koi turuncuya çalıyor ya da turunculu kırmızılı ise ailede "anne"yi, pembeli kırmızılı ise "kız çocuğu"nu simgeler.

Mavi koi erildir ve üremeyle ilişkilendirilir. Ve mavi olan her şey gibi huzuru ve sakinliği de simgeler. Mavili beyazlı koi, ailede "oğlan çocuğu"nu sembolize eder.

Altın rengi koi, varlığı ve zenginliği simgeler.

Bunların dışında, koi balığının başka figürlerle kullanılmasıyla da başka anlamlar türetilir.

Mesela lotus çiçekleriyle koi balığının bir arada kullanılması, zor koşullardan doğan güzelliği sembolize eder. koi balığıyla birlikte ateş ve su motiflerinin kullanılması, hayattaki dengeyi simgeler. koi balığının en klasik kullanımı ise yin-yang şeklinde konumlandırılmış halidir.

Ve tahmin edebileceğiniz üzere, bir koi balığıyla bir ejderha figürünün birlikte kullanılması, dönüşümü, yeniden doğumu, yeni başlangıçları sembolize eder.


55 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page