top of page
Yazarın fotoğrafıKIVANÇ ERGÖNÜL

1976-1980 seneleri arasında 4 sene boyunca Ortaköy ‘de denize nazır…

Güncelleme tarihi: 17 Eyl



Audio cover
1978_1

1976-1980 seneleri arasında 4 sene boyunca Ortaköy ‘de denize nazır okulumuz da yatılı okumak arkadaşlık ve dostluklarımızı pekiştirdi.

3.Sınıf Arkada Hamit Naci , sağ başta Necil Yaşar, Oğuz Günderen, Ben ve Tevfik Batuş.

Eğitim Yılı sonlandıktan sonra Deniz Stajlarına çıkmadan önce Kara Stajları başlardı. Güverte Bölümüne Yazın Tersane Stajı ve Hastane Stajları vardı. Bunlar Mecburi idiler . Günümüzde de varmı bilmiyorum. Ancak çok faydasını gördüm.

Mezuniyetten sonra Tevfik ile Tatildeyiz, Gece verimli geçmiş.

İkinci sınıf yaz ayları ,Devrem Tevfik Batuş’un Babası Fehmi Amca bir Bankanın Suadiye Şubesi Müdürü , Bağdat Caddesin de İşadamları, Profesörler vs. Çevresi geniş, Haydarpaşa Numune Hastanesi Başhekimine bir telefon ve Şeytan azapta gerek diye ertesi günü Hastanenin en hareketli bölümünde Acil Serviste ikimiz de Staja başladık.

Bize birer Beyaz önlük verdiler,Bizim gibi Cerrahpaşa dan bir stajer öğrenci daha var, Nöbetçi Dr, Hemşire ve Erkek Hastabakıcı ne söylerse yapıyoruz, Hastane E-5’e yakın Gündüz Trafik Kazaları geliyor, bazıları parçalanmış veya son nefesini vermek üzere, ilk müdahaleler yapılıyor, biz bir günde bütün kullanılan aletlerin , terimlerin adını öğrendik, Dr şunu ver diyor hop elinde , Tut yaralının elini diyor, sanki Yıllardır bu işi yapıyoruz. Sonra farkına vardım, Karadenizli Dayimlara Kurban Bayramların da yardıma giderdim, Günde komşular dahil 5-6 Kurbana yardım etmişliğim var ondan etkilenmediğimi düşünüyorum .

Tevfik’te sağlam ,Bir ara baktım Tevfik , Cerrahpaşalı Öğrenciyi tutuyor. Hemen yandaki odaya aldık sedyeye yatırdık. Kan görmekten bayılmış. Hemşire repliği söyledi , ‘Bunun Dr. Hayatı zor geçecek ’ Siz Denizciler Bravo Kasap gibisiniz dedi.

Akşam olunca Sarhoşlar ve Kavga , bıçak vs. yaralanma vakaları geliyor.

Erkek Hastabakıcı ilk müdahale de ve hızlı dikişte uzmanlaşmış, eli çabuk ve gamsız. Sarhoş olarak servise gelenlere sert yapıyor, azarlıyor.

Bir Akşam Kadıköy Çarşı Balıkçıları Kafaları çektikten sonra aralarında ki bir mesele yüzünden Bıçaklarla birbirlerine girmişler bir sürü bıçak yarası olan Balıkçı servise geldi , Balık ve Alkol kokusu her tarafı sardı.

Nöbetçi Dr. Hafif Yaralı olanlar için Hastabakıcı ve Bize kanayan yaraları dikin , Kapatın ve gönderin dedi ve Ağır olan Yaralılara müdahaleye gitti. Hastabakıcı Sarhoşlara zaten gıcık, Hepsi yeteri kadar Alkolü almış bunlara Morfini ziyan etmeyeceğim, Ben dikerken Bağırırsa , Anestezi diyeceğim siz verin Tokat Anesteziyi Kaptanlar dedi. Balıkçı yandım dedikçe Adamı tutan Tevfik ve Ben Süs deyip Tokat Anesteziyi uyguladık. İşlem bitince Yarası Sarılan Balıkçı Hocam sağolun elinizi öpeyim diyordu..

Her gelen Nöbetçi Dr. kalın gitmeyin diyor bizim mesai günde 12 saati geçmeye başladı. 3. Günün sonunda Hastabakıcı beni yeterince izlediniz ilk gelen dikiş vakası sizin dedi. Hiç unutmuyorum genç bir kadındı parmağı Mutfak kazasında kesilmişti ,başarı ile 3 dikiş attım. Tevfik (Batus) ‘da bir sürü hastaya morfin iğnesi yapıp , yaralarını dikti.

Ben bu 15 günlük stajın birikimi ile, çalıştığım zamanlardaki 7-8 aylık kontratları dikkate alarak. Atandığım gemiye çıktığım da gemiyi tanımayı takip eden gün ilk isim gemi revirine kapanıp, bütün dolapları indirip, Büyük bölümü tarihi geçmiş olan ilaçları atıp , temizlik yapıp, ihtiyaç listesini Kaptan’a verip , Seyirler uzun her türlü kaza olabilir Acil müdahale ekipman ve ilaçlarını gemi limandan kalkmadan hepsini temin ettirirdim. Gemiler de olan bir çok kesik, Şiddetli Böbrek ağrısı , Yüksek Ateş vs vakaya başarı ile müdahale ettim.. Okulda iken Bu Stajın gerekliliğini düşünüp müfredata koyan Geçmiş Yöneticilerimize ve Abilerimize Teşekkürü Borç bilirim..

Hakan Karakaya Gv 80..

186 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page